Results 1 to 8 of 8

Thread: Evohome wifi controller - is the outdoor sensor still supported?

  1. #1
    Automated Home Guru
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    239

    Default Evohome wifi controller - is the outdoor sensor still supported?

    Hi,

    I have the new Evohome wifi controller and it's all set-up with the maximum 12 zones. I've noticed from other posts that the previous colour controller which required the Gateway seemed to have a menu option for binding the outdoor sensor (HG85). I realise that the outdoor sensor is a discontinued device, but does anyone know if this option is still present in the wifi model menus somewhere? I've searched around for it in the menus, but can't seem to find it and I wondered if this is might be because I've set-up all the zones already? Has anyone used the outdoor sensor with the new wifi model?

    Thanks,

    Dan

  2. #2
    Automated Home Legend
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Scotland
    Posts
    2,132

    Default

    I've been through all the menu's on my Wifi controller and I have not seen any mention of the outdoor temperature sensor, so I guess it is no longer supported. From what I've read it didn't actually do anything useful with the Evohome system anyway - it didn't affect the control algorithm in any way, it just displayed the temperature on the screen. Kind of a wasted opportunity if you ask me, because outdoor temperature is a useful factor for optimising heating control. (Throttling back flow temperature when heat loss is lower etc)

  3. #3
    Automated Home Guru
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    239

    Default

    Quote Originally Posted by DBMandrake View Post
    I've been through all the menu's on my Wifi controller and I have not seen any mention of the outdoor temperature sensor, so I guess it is no longer supported. From what I've read it didn't actually do anything useful with the Evohome system anyway - it didn't affect the control algorithm in any way, it just displayed the temperature on the screen. Kind of a wasted opportunity if you ask me, because outdoor temperature is a useful factor for optimising heating control. (Throttling back flow temperature when heat loss is lower etc)
    Thanks for confirming that I'm not going mad as I couldn't seem to find the option anywhere in the menus. I was interested in trying to get the external temperature to appear on the display, but I realise that it has no impact on the heating optimisation. I was hoping that I'd be able to set-up the virtual outdoor sensor using the HGI80 usb device, but it sounds as if this is no longer possible with the wifi controller. I'll have a good play around with the HGI80 when it arrives and see what's possible. I plan to use the HGI80 for local logging and control.

    Thanks,
    Dan

  4. #4
    Automated Home Legend
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Scotland
    Posts
    2,132

    Default

    I suspect that with the Wifi model Honeywell's intention was to replace the outdoor sensor with weather report data obtained from the internet for your location since the controller is now directly internet connected.

    The iPhone app for the Evohome system has a weather report option but for whatever reason the Evotouch controller does not show outside temperature from the same data source - I'm sure it could with a firmware update but for whatever reason they have decided not to implement it yet. It's also theoretically possible to use that weather report data obtained for you location to assist the control algorithm but I suspect they will never do that.

  5. #5
    Automated Home Guru
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    239

    Default

    Quote Originally Posted by DBMandrake View Post
    I suspect that with the Wifi model Honeywell's intention was to replace the outdoor sensor with weather report data obtained from the internet for your location since the controller is now directly internet connected.

    The iPhone app for the Evohome system has a weather report option but for whatever reason the Evotouch controller does not show outside temperature from the same data source - I'm sure it could with a firmware update but for whatever reason they have decided not to implement it yet. It's also theoretically possible to use that weather report data obtained for you location to assist the control algorithm but I suspect they will never do that.
    Yes, I agree. I guess there's probably a licensing cost involved too if they wished to display the web-based weather data on the touchscreen. It's also strange that the web service (via the Honeywell API) reports weather information too (I've been playing with the python scripts that others have shared), but it looks to be dummy information and doesn't match my location. Overall, I'm really happy with the control of the Evohome and it seems to work really well without any outside temperature information. I was previously was using the Glow Worm Climapro2 RF single thermostat with an exterior sensor and my kids really liked the outside temperature feature on its display and hence why I was interested in seeing if I could set this up on the Evohome controller .

  6. #6
    Site Sponsor The EVOHOME Shop's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Powys, Mid Wales
    Posts
    482

    Default

    The outdoor sensor option was removed from the MK3. Honeywell's Voice Controlled Thermostat has local weather conditions displayed on the front screen! I like this feature and would be a nice addition to evohome.

  7. #7
    Automated Home Legend top brake's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    the edge of the cloud
    Posts
    837

    Default

    Quote Originally Posted by DanD View Post
    Hi,

    I have the new Evohome wifi controller and it's all set-up with the maximum 12 zones. I've noticed from other posts that the previous colour controller which required the Gateway seemed to have a menu option for binding the outdoor sensor (HG85). I realise that the outdoor sensor is a discontinued device, but does anyone know if this option is still present in the wifi model menus somewhere? I've searched around for it in the menus, but can't seem to find it and I wondered if this is might be because I've set-up all the zones already? Has anyone used the outdoor sensor with the new wifi model?

    Thanks,

    Dan
    the weather data is now supported on the smartphone App so there is no need to buy outside sensor, (in fact this was never available in the UK)
    I work for Resideo, posts are personal and my own views.

  8. #8
    Automated Home Legend paulockenden's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    South Coast
    Posts
    1,688

    Default

    Was the outdoor sensor ever actually USED, or was it just a display thing?

    P.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •