Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 40

Thread: Evohome HR92 batteries

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Automated Home Ninja
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    489

    Default Evohome HR92 batteries

    Hello folks,

    So about 15 months into life with Evohome, the controller has started alerting me to flat (-tening) batteries. "Warning, low batteries in downstairs actuator", or similar.

    Well... as discussed in a previous thread, I have 7 HR92s in my downstairs zone! Having gone and checked them all, they all seem to have 2 (of the 3) bars showing in the battery meter. Battery levels are also reported in Domoticz (although I have no real idea how accurate these are), and are all showing 50% which seems at least consistent with the gauges on the devices themselves.

    So how do I tell which one is struggling?

    And, more to the point, what are people's recommendations about replacement batteries? I'm currently using the ones that came bundled.

    Thanks!

  2. #2
    Automated Home Legend paulockenden's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    South Coast
    Posts
    1,603

    Default

    I find sometimes when the batteries have died the display stays on. But if you pop the battery spring, count to five, then close it again the dead one will stay off.

    Replacements? I use Energizer Lithium. Remember to change the battery type in the menu if you use these. But the last for YONKS!

  3. #3
    Automated Home Lurker
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    9

    Default

    Quote Originally Posted by paulockenden View Post
    I find sometimes when the batteries have died the display stays on. But if you pop the battery spring, count to five, then close it again the dead one will stay off.

    Replacements? I use Energizer Lithium. Remember to change the battery type in the menu if you use these. But the last for YONKS!
    Which menu do you have to change here?

  4. #4
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    NE UK
    Posts
    1,027

    Default

    Quote Originally Posted by duckworp View Post
    Which menu do you have to change here?
    It’s the menu in the HR92. Menu item number 9. Press and hold the main button down on the HR92 and the menu appears, sometimes you get the binding menu first so try again, then using the cap/wheel turn to item 9.

    With respect to my odd HR92 it is now used in another zone and I won’t know until March whether it has been the location at fault or the HR92. If the batteries need replacing in March then it’s the HR92.

  5. #5
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    NE UK
    Posts
    1,027

    Default

    Quote Originally Posted by G4RHL View Post
    It’s the menu in the HR92. Menu item number 9. Press and hold the main button down on the HR92 and the menu appears, sometimes you get the binding menu first so try again, then using the cap/wheel turn to item 9.

    With respect to my odd HR92 it is now used in another zone and I won’t know until March whether it has been the location at fault or the HR92. If the batteries need replacing in March then it’s the HR92.
    Addendum:

    It is not March yet, not far off, but the batteries need replacing and thus it is the HR92 eating them. After the last battery change I changed the position of the HR92 swapping it from one zone to another and for the past few months it has been alongside me and about 3 feet or so from the control panel. The signal has come up saying the batteries need changing. I have had this one since December 2014. Fair to say it has always been like this. I suppose even after 2.5 years it is still a manufacturer's defect. All the other HR92s are fine.

  6. #6
    Automated Home Legend
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Scotland
    Posts
    1,845

    Default

    Have you tried connecting a multimeter in mA mode in place of the battery shorting clip at the top to see if this HR92 has unusually high idle current drain or unusually high drain when the motor is turning ? You could compare it to another good one...

  7. #7
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    44

    Default

    Mine all lasted about 18 months, and I waited for them to die fully, then bought a big pack of the high capacity Amazon rechargeable ones. Figure when the battery drops low, ill whip them out, charge them for a few hours and stick them back in - assume to do it every 2 years.

  8. #8
    Automated Home Legend
    Join Date
    May 2014
    Posts
    988

    Default

    I confess that faffing about with rechargeables (I would need 40) didnít seem to make much financial sense when a bulk buy of Duracell Industrials every two years costs less than £15.

  9. #9
    Automated Home Legend
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Scotland
    Posts
    1,845

    Default

    Quote Originally Posted by HenGus View Post
    I confess that faffing about with rechargeables (I would need 40) didn’t seem to make much financial sense when a bulk buy of Duracell Industrials every two years costs less than £15.
    Rechargeable's also don't make sense on any device with extremely low standby power use like an HR92 as the self discharge rate of a rechargeable NiMH would be many times greater than the amount of power that an HR92 would actually use. This is on top of the fact that an NiMH has considerably less mAh capacity than an Alkaline battery to begin with, let alone a Lithium.

    So I wouldn't expect to get more than a few months maybe 6 months from NiMH due to self discharge before they need charging again, which sounds like a lot of hassle to me when I get 18 months from Alkaline.

    Personally I would just use the original Alkaline batteries until they run out and then replace them with a bulk buy pack of Lithium batteries as Paul suggests, they will last far longer than either Alkalines or NiMH and perform very well (very little voltage droop compared to Alkaline) right up until they are nearly exhausted.
    Last edited by DBMandrake; 9th November 2017 at 07:49 PM.

  10. #10
    Automated Home Sr Member
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    75

    Default

    I cant decide what batteries to replace them with as some are reporting two bars now. Amazon low self discharge rechargeable probably 2500mah ones.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •