Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 32

Thread: Anyone using Domoticz with Evohome OT + Outdoor Temperature + HGI80 (or similar)

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default Anyone using Domoticz with Evohome OT + Outdoor Temperature + HGI80 (or similar)

    I just discovered that the Evohome OT Bridge will respond to quite a wide range of OT Commands over its radio.
    One of the more useful bit of information is Outdoor Temperature.
    I am keen for someone who has a natively OT compliant boiler with an Outdoor Temperature sensor connected to test my latest Domoticz change. You will need an HGI80 or similar to test this.
    You will also need to update Domoticz to the latest beta development version.
    I have added a Log message that displays the Outdoor Temperature that I calculated using the data the OT Bridge got from the boiler. I just need to see some of those messages.
    My own boiler is a Vaillant that doesn't support OT but using the VR33 it does allow an OT device to be connected. I can see Outdoor Temperature data being returned. Using that data, I have correlated the data received back to the Temperature by comparing what the Vaillant reports as the Outdoor Temperature and what the OT Bridge is reading.
    But I would like more information before I commit that change. The Evohome controller has, in the past, never queried the Outdoor Temperature. Even when weather compensation was introduced it still didn't retrieve the data from the Boiler. I want to check if there was a reason for that or if Resideo just ran out of time to implement a local sensor based weather compensation, which would have been quite useful.

  2. #2
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default

    No one with this configuration on the forum?

  3. #3
    Automated Home Legend paulockenden's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    South Coast
    Posts
    1,718

    Default

    I used to have, but when I added the pre-heat tank before my Intergas combi I added the special sensor for this, and that seemed to clash with the outside temp sensor, so that got ditched.

  4. #4
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default

    I am getting back data from my Outdoor sensor, which seems to change exactly in relation to the actual temperature but I can't make any sense of the data I am getting.
    So I am trying to figure out where the problem might be.
    I am going from Domoticz-> HGI80-> OTB-> VR33-> Outdoor sensor.
    So I have no idea if there is an issue in the VR33s translation between eBUS data to OT data.
    Or that its the OTB that is causing the problem.
    Or my Domoticz implementation.
    Thing is, I am using the same code to query the other boiler parameters and that seems to work fine. But then again, the Evohome never queried the Outdoor Temperature from the OTB before. And maybe, the bug I have stumbled on is the reason why Resideo "ran out of time" to implement Evohome weather compensation using the local boiler's outdoor sensor.

  5. #5
    Automated Home Guru
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Scotland
    Posts
    176

    Default

    Quote Originally Posted by bruce_miranda View Post
    I am getting back data from my Outdoor sensor, which seems to change exactly in relation to the actual temperature but I can't make any sense of the data I am getting.
    So I am trying to figure out where the problem might be.
    I am going from Domoticz-> HGI80-> OTB-> VR33-> Outdoor sensor.
    So I have no idea if there is an issue in the VR33s translation between eBUS data to OT data.
    Or that its the OTB that is causing the problem.
    Or my Domoticz implementation.
    Thing is, I am using the same code to query the other boiler parameters and that seems to work fine. But then again, the Evohome never queried the Outdoor Temperature from the OTB before. And maybe, the bug I have stumbled on is the reason why Resideo "ran out of time" to implement Evohome weather compensation using the local boiler's outdoor sensor.
    Stick an OTGW between the OTB and VR33? That should tell you whether the Domoticz->HGI80->OTB path is working, returning the same value.

    We know OTB->Boiler->Outdoor sensor works. The OTB regularly requests the Outside temperature. So if the OTGW is reading a nonsense value it's likely to be your VR33 that is the issue.

  6. #6
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default

    Kevin, are you saying you have actually seen the OTB request the outside temperature ID: 1B from the boiler? I wonder why it does that thought. That data is going nowhere. Evohome wasn't pulling it before the latest firmware update and not infact pulls no OT data any more.

  7. #7
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    I do
    Boiler is Perfinox 4100, is reporting the external temperature on the system itself.
    It should respond to regular OT request, as the internal electronic card is OT compliant (Siemens LMU64)
    and as you know bruce, i have an HGI + OTB in my setup

    I do have a OTGW, but I'm a bit lazy in connecting it up (and most importantly finishing up the network connexion of the OTGW)
    Last edited by oxygen; 1st March 2021 at 12:05 PM.

  8. #8
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default

    If you have access to the latest Domoticz Beta, could you please download and run that. Confirm that all your OT devices that had stopped updating have started updating again, every 5 mins. Once you confirm that, I'd like to ask you to try something in your local Domoticz wrt Outside Temperature. I coded everything and kept ready, but for some reason the data I was getting back from my OTB wasn't compliant to the OT Protocol. I am now convinced that is an issue with the VR33 that I use rather than my code or the OTB. Even without making any changes you should see these Outside Temperature messages displayed in the Domoticz Status log.

  9. #9
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    Done for the upgrade to latest beta.

    Pending for the missing data, seems that the data is coming back online (but slower than every 5 mins)
    I've virtually everything back (apart from pressure & OEM error codes).

    Here is the two usefull data I have:
    2021-03-01 14:11:40.239 Status: evohome: opentherm bridge detected, ID:0x29aa77
    2021-03-01 14:11:40.239 Status: evohome: OPENTHERM_BRIDGE: Outside Temperature = 1.09 C 11 68
    [...]
    2021-03-01 14:16:35.507 Status: evohome: opentherm bridge detected, ID:0x29aa77
    2021-03-01 14:16:36.561 Status: evohome: WARNING unrecognised message structure - possible corrupt message '00C012016B' (3)


    I need to go and have a look at the actual outside temp to confirm the reading because I'm quite sure it's warmer than 1.09C
    (OpenWeather says approx 13C)

    Update on the value reported:
    2021-03-01 14:26:40.738 Status: evohome: opentherm bridge detected, ID:0x29aa77
    2021-03-01 14:26:40.738 Status: evohome: OPENTHERM_BRIDGE: Outside Temperature = 0.97 C 0F 74
    Last edited by oxygen; 1st March 2021 at 01:27 PM.

  10. #10
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,568

    Default

    The new code needs to first detect that you have an OTB in your system. That process can take a few minutes, but once it detects an OTB, it will start requesting the OT data every 5 mins, as before.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •