Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 21 to 30 of 32

Thread: Anyone using Domoticz with Evohome OT + Outdoor Temperature + HGI80 (or similar)

  1. #21
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    Quote Originally Posted by oxygen View Post
    Yup, everything is now properly reported.
    External Temperature reading seems to be quite off though.

    New value:
    2021-03-01 14:41:40.977 Status: evohome: OPENTHERM_BRIDGE: Outside Temperature = 0.93 C 0E D8
    Actual temp on the boiler is 14.5C

  2. #22
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    OK, but is 14.84C about right in terms of outside temperature for you now? That's what the 0E D8 translates to.

  3. #23
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    Yup, sounds about right

  4. #24
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    Your OT is returning the proper data. Could you please do this for me.
    Edit the file hardware/EvohomeRadio.cpp search for

    Code:
    //SendTempSensor(27, 255, fOTResponse / 16, "Outside Temperature");
    and replace it with

    Code:
    SendTempSensor(27, 255, fOTResponse, "Outside Temperature");
    Compile Domoticz and run it, like normal.

    That will create an Outside Temperature sensor that will start tracking your outside temperature and should work as long as the temperature is above 0C. Once you confirm that, I will submit a proper fix that works for all temperatures including 0C and -ve outside temperatures

  5. #25
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    :/
    I'm fetching the beta directly from github, so I'm not compiling locally

  6. #26
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    Ah right. So let me supply a proper code fix back to Domoticz that deals with 0C and -ve temperatures. But atleast now, I have enough evidence that the VR33 is what is causing the issue in my set-up.

  7. #27
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    I have now submitted a PR to fix the Outside Temperature OT data and it now creates a sensor device called Outside Temperature, which gets updated every 5 mins with the data your OT boiler connected sensor sends back. And it can deal with -ve temperatures too.
    I also added code to start tracking the OT Status i.e. is CH mode on, Flame on etc? But given that Evohome does not seem to distinguish between CH and DHW modes, I couldn't see the real Automation capability of tracking this Status. However if anyone believes that knowing when the CH is turned on, on a Domoticz device is useful, then I can code that in, no problem.

  8. #28
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    OK @oxgen try now. My PR has been merged into the latest Domoticz development branch. I am now correctly handling temperature and updating an Outside Temperature device in Domoticz.

  9. #29
    Automated Home Jr Member
    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    40

    Default

    Quote Originally Posted by bruce_miranda View Post
    OK @oxgen try now. My PR has been merged into the latest Domoticz development branch. I am now correctly handling temperature and updating an Outside Temperature device in Domoticz.
    It's working like a charm!
    Congrats:-)

  10. #30
    Automated Home Legend
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1,539

    Default

    Can anyone see the need to track the OT CH and Fault status of the boiler? I already track the Flame Status.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •